Китайският президент Си Цзинпин се срещна с германския канцлер Олф Шолц,

...
Китайският президент Си Цзинпин се срещна с германския канцлер Олф Шолц,
Коментари Харесай

Шолц на среща със Си Цзинпин в Пекин, търсят допирни точки между Китай и Германия

Китайският президент Си Цзинпин се срещна с немския канцлер Олф Шолц, който е на тридневна аудиенция в азиатската страна. След срещата им стана ясно, че двамата търсят " допирни точки ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Китайският президент обяви, че двустранните връзки с Германия ще продължат да се развиват устойчиво, до момента в който двете страни се почитат взаимно и търсят допирни точки, запазвайки разликите си, съобщи Ройтерс.

" Трябва да преглеждаме и развиваме двустранните връзки всеобхватно, в дълготрайна и стратегическа вероятност ", съобщи Си пред немския канцлер Олаф Шолц в китайската столица Пекин.

Тридневната аудиенция на Шолц в Китай е първа за него, откогато държавното управление му сложи предходната година началото на тактика за " понижаване на риска ", с цел да се избегне прекомерно тясно обвързване на Германия с втората по величина стопанска система в света.

Посещението, което води Шолц и съпътстващите го бизнес ръководители (като основния изпълнителен шеф на " Мерцедес-Бенц " Ола Калениус и шефа на Бе Ем Ве Оливер Ципсе) на първо време в мегаполисите Чунцин и Шанхай, посочи смисъла на китайския пазар за най-голямата европейска стопанска система.

" Докато страните ни поддържат връзки на взаимното почитание, търсят допирни точки, като резервират разликите, поддържат връзка, учат се една от друга и реализират взаимноизгодно съдействие, връзките сред нас ще продължат да се развиват устойчиво ", съобщи Си пред Шолц.

Преди това германският канцлер приказва пред студенти в Шанхай. Шолц ги увери, че няма да им се постанова да пушат канабис, в случай че се запишат да учат в Германия и че страната му е легализирала канабиса с вярата, че потреблението му ще спадне, съобщи Ройтерс.

Шолц сподели това в отговор на въпрос на студент от университета " Тунцзи ", който го попита дали ще му се наложи да пуши канабис, в случай че се запише да учи в Германия, защото опиатът е неразрешен в Китай.

Германия одобри законодателство за узаконяване на канабиса през февруари и там към този момент е разрешено на обособени хора и асоциации да отглеждат и да имат лимитирани количества от растението, напомня ДПА.

" Не желаеме повече хора да употребяват канабис, желаеме по-малко хора да употребяват канабис, желаеме да има повече публично обучение по въпроса ", съобщи Шолц. " Отговорът е доста елементарен - недейте да пушите. Аз ще навърша 66 години тази година и в никакъв случай не съм пушил канабис ", добави той. Идеята била да се извади канабисът " от сивата зона ".

В тирада в университета Тунцзи Шолц се разгласи и за отворен европейски пазар за китайските коли, само че единствено в случай че конкуренцията е почтена, съобщи Ройтерс. Той е на няколкодневна аудиенция в азиатската страна, придружаван от доста високопоставени мениджъри на немски компании.

" По някое време в Европа и в Германия ще се появят китайски коли. Единственото нещо, което би трябвало занапред да е ясно, е, че конкуренцията би трябвало да бъде почтена, без дъмпинг, без свръхпроизводство и със съблюдаване на авторските права ", посочи Шолц.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР